29 oktober 2010

Brodera monogram

Skrev ju för ett tag sen här på bloggen och undrade om någon skulle vara intresserade av att få se hur man broderar korsstygns-monogram och jag ni var ett gäng både via bloggen och sen som hört av sig via mail och undrat. När jag gjorde inlägget var det någon som sa att att karbonpapper kunde man ha och ja när man gör sådana monogram/broderier som ska sys med tex stjälksöm eller plattsöm funkar det men korsstygnsbroderier skulle jag inte vilja rita utan jag kör med vanlig aidaväv men vet att många har stramaljväv istället, bägge funkar. Beoroende på hur stora monogram kan man välja att ha lite grövre väv om man vill ha större men man lär också se till mönstret hur många stygn det är på höjden och bredden man kan inte välja en alltför grov väv heller för då blir ju stygnen väldans stora och broderiet ser mest bara spretigt ut. Tråd kör jag med DMC Moulinegarn och oftas så syr jag med tre av sex trådar för er som inte vet vad det innebär så om man tittar på garnet så består det av sex trådar och då delar jag det.
Jag börjar med att skriva ut det mönster jag ska eller letar rätt på det i en märkbok sen markerar jag ut vart mitten är, ni ser det på bilden som ett kors på bilden.
Efter det letar jag rätt på den broderiväv jag ska ha, som jag skrev innan använder jag aidaväv, varje ruta på mönstret motsvarar en ruta på väven så räkna ut hur många rutor det är på mönstret både på höjden och längden och lägg sen till ca tio extra rutor på väven, det är alltid bra att ha lite marginal, klipp ut väven och markera mitten även med det med en penna (tänk på att blyerts kladdar av sig, jag använder vanlig tuschpenna, men låt det torka en stund.) Här ovan visar jag början på en kudde, jag har klippt ut vitt bomullstyg i den storlek jag vill ha och även på tyget markerar jag mitten med hjälp av att vika tyget för det vill jag ju inte ha nån färg på ;o) Nåla fast väven mitt på tyget, använd ganska många nålar så det blir till att sitta slätt och stilla sen när man syr, såklart att det inte går att hålla slätt när man syr men för glest med nålar kan göra att väven flyttar sig lite väl mycket och då blir inte monogrammet snyggt när du är klar. När jag sen börjar brodera så utgår jag från mitten av mönstret/väven och då underlättar dessa markeringarna jättemycket.
Här gör jag två bokstäver brevid varann på en handuk och då får man tänka till lite dels vart mitten på väven är och på handduken och sen från mitten måste jag ju få fram mitten på resp bokstav så de hamnar rätt på handuken.
När jag är klar med hela bokstaven/bokstäverna är det dags att tråd för tråd dra bort väven, både det tråkigaste jobbet av allt men också det roliga när man verkligen får se hur det blir att se ut. När väven är borta blir stygnen "ögliga" men stryk hela arbetet så rättar det till sig ;o) Jag hoppas jag varit rätt tydlig och fråga gärna så kanske jag kan vara ännu tydligare. Att brodera korsstygn är inte svårt och det finns en mängd korsstygns-skolor på nätet.Här inne hittar ni en massa vackra monogram och när ni hittat en monogram ni gillar, klicka upp det mönstret innan ni skriver ut det annars blir de för små för att kunna se. Allt eftersom frågor kommer i kommentarsfältet så försöker jag fylla på med svar i beskrivningen ;o)
Jag får med jämna mellanrum frågan om när jag tar beställningar igen och jag kommer sy upp 4-5 till efter jul men det blir de sista jag gör det tar en del tid och livet har ändrats en del.
Jag önskar dig min vän en fin helg!
Kramis/LenaS

15 kommentarer:

♥♥Franska Liljan♥♥ sa...

HEj Lena, tack för en väldigt tydlig och bra beskrivning, det får mig att vilja brodera nåt dierkt :-)

Kram Helena /franska liljan

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Vilket jobb! Du är så duktig på detta, ingen gör så stora och fina monogram som du.
Önskar dig en rolig halloween
Kramar
AnnaMaria

. sa...

Tack för tipset!! =)
Har du tips på sajter där man kan hitta dom olika bokstäverna eller så?!

Kram
Malin

Anna-Lena, Drömmar av silver sa...

tusen tack för den fina instruktionen. Jag har blivit riktigt sugen på att prova broderi och jag har tom frågat vår syslöjdsfröken som också tipsade om aidaväven. Nu vet jag precis hur jag ska göra och du, dina monogram blev väldigt fina.

Kramar Anna-Lena

Vita Falkens Lantliv sa...

Jösses vad jag blev sugen på att testa, korsstygn har jag gjort mycket så det kan jag;)

Tack för tipset!

Kram Susanne

Tvärslå sa...

Snitsigt må jag säja :)
Men jag skulle nog vara väldigt orolig att jag inte får till det rakt på undertyget sas och undrar också om inte själva broderiet blir löst när du drar bort aidaväven ?
Jag måste ta och prova endera dagen tror jag för det var oerhört längesen jag broderade och vill minnas att det var kul.
Men först helgens projekt...stöpa ljus :)
Lev väl

Skimrande kristaller sa...

Det är ju så fint med brodyr och du gör ju det så fint! Kände mig lite sugen på att pröva nu när jag läste instruktionerna, men jag känner ju mig själv o jag ha ju så dåligt tålamod ☺ Men fick ju lite inspiration nu, så kanske... Ha det gott. Kram Lenita

Hem & Drömmar sa...

Vilken bra beskrivning du bjudet oss på, ska prova så får vi se om jag klarar detta.
Tack så mycket och ha en bra dag, kram Ing-Britt

Englagård sa...

Om man inte vill sitta och brottas med en massa nålar kan man ju tråckla fast väven. Bara en tanke:)

Lilla Lycksta sa...

Dina monogram är ljuvligt fina. Du är verkligen skicklig. Jättebra beskrivning på hur du gör. Ha en jättefin helg.

Kram Camilla

Vita små hjärtan sa...

Det var en bra beskrivning för dom som inte kan. Jag gillar att sy korsstygn, det är så roligt! Nu var det visserligen ett tag sen.
Ha en fin helg vännen...
Kram Agnetha

Marita sa...

Visst är det kul att brodera!! När barnen var mindre broderade jag massor, helt perfekt sysselsättning när man satt på golvet med de små medan de lekte! Du har verkligen gjort en enkel och bra beskrivning på hur man går tillväga! Hoppas att fler blir inspirerade och vågar prova på!
kramar i massor till dig vännen, Marita

NINA sa...

Det stora A:et är precis det monogram jag letat i evigheter. Var kan jag hitta det? Vill brodera en kudde till mig själv.

agnes sa...

Liebe Lena,
deine Kissen sind wundervoll,
darf ich fragen,mit wieviel Fäden Garn stickst du
und welches Aida Stoff?

Liebe Grüße,
agnes

Kära Lena,
Dina kuddar är underbara,
får jag fråga med hur många trådar du brodera garn
och som Aida tyg?

Hälsningar,
agnes


Dear Lena,
Your pillows are wonderful,
may I ask with how many threads you embroider yarn
and which Aida cloth?

Best wishes,
agnes

agnes sa...

Kära Lena,
Monogamt du är vacker
Jag har en fråga snälla,
som garn (DMC)?,
hur många trådar (3)? och
Aida som de använder?

Jag önskar dem allt gott snart
Förbättring och all den kärlek,

bästa hälsningar,
agnes


Dear Lena,
Monogamous your are beautiful
I have a question please,
which yarn (DMC)?,
how many threads (3)? and
Aida which they use?

I wish them all good soon
Improvement and all the love,

best regards,
agnes